Over de Engelse rassen

Share

In de afgelopen twintig jaar heeft de Engelse rund- en lamsvleessector zich mede ontwikkeld tot leverancier van de beste restaurants van Europa. De Engelse runderrassen zoals de Hereford, de Shorthorn en de Longhorn zorgen voor topkwaliteit op het bord. Kwaliteit is echter een moeilijke maatstaf, want wanneer spreken we nu echt van kwaliteit en wanneer niet? De georganiseerde Engelse rund- en lamsvleessector bedacht hiervoor een oplossing; het Quality Standard Label. De uitgestrekte grasweiden in het prachtige heuvellandschap van Engeland zijn de thuisbasis van vele runderen en lammeren die in deze vrije omgeving opgroeien. Zonder dit grazende vee zouden deze stukken land niet gebruikt kunnen worden om aan de steeds maar stijgende vraag naar voeding te kunnen voldoen. Naast het inspelen op de binnenlandse vraag naar kwaliteitsvlees zijn een groeiend aantal topkeukens van restaurants in heel Europe ook een groeiende pijler voor de Engelse vleesindustrie. Engelse rund- en lamsvleesproducenten zijn trots op hun vee, de kwaliteit en duurzaamheid van de producten en de rol die zij vervullen als vertegenwoordigers van het Engelse platteland. Dagelijks zijn er ongeveer 89.000 mensen werkzaam op de Engelse runder- en schapenhouderijen en nog eens 500.000 personen in verwante bedrijven zoals de slachterijen en productiebedrijven.

 

Hereford

Dit ras komt uit het Engelse graafschap Herefordshire gelegen in Zuid-West Engeland. Herefords zijn grote, krachtige dieren met een bruine vacht en een grote witte kop en uitgegroeid tot een van de meest populaire vleesrassen in de wereld. Herefords worden gekenmerkt door een witte kop, en de witte aalstreep op de nek en schoft, voor de rest is de Hereford rood gekleurd. De Hereford heeft een natuurlijke zware bespiering en ene vriendelijke en rustig karakter.

WLB_Hereford
Bron; Hereford Cattle Society

Shorthorn of Durham

De Shorthorn is een ras uit Noordoost Engeland dat oorspronkelijk geschikt is voor zowel melk als vleesproductie (dubbeldoel). In de huidige tijd is de fok gesplitst in specifiek melk- en vleesrassen. De vacht is wit en bruin met bruine vlekken en de zoals de naam zegt heeft de Shorthorn een korte hoorn. Door zijn goede eigenschappen is het ras Shorthorn veel gebruikt als basis voor de fok van nieuwe vleesrassen waaronder het Belgische Wit-Blauwe ras.

WLB_Shorthorn
Bron;    Beef & Dairy shorthorn Cattle Society

Lincoln Red

De Lincoln Red is een van de oudste inheemse Engelse vleesrassen oorspronkelijk uit het graafschap Lincolnshire. De Lincoln Red heeft een rode vacht en is zeer goed bevleesd. Karakteristiek is dat dit ras zich zeer goed kan aanpassen aan landschappen of weersomstandigheden.

WLB_Lincoln
Bron; Lincoln Red Cattle Society

Red Ruby Devon

De Red Ruby Devon vindt zijn oorspong in het zuidwesten van Engeland in de graafschappen Devon, Somerset, Cornwall en Dorset. De Red Ruby Devon heeft een diep rode tot kastanjebruine vacht en kan zich goed aanpassen aan het klimaat en armere bodemgesteldheid. Deze eigenschappen maken dat dit ras veel wordt gebruikt in Zuid Amerika en Australië.

WLB_Devon
Bron;    Red Ruby Devon Cattle Society

Longhorn

De Longhorn is een zeldzaam en daardoor exclusief ras dat door goed gecontroleerde fokprogramma’s bezig is aan een opmars. Deze dieren hebben grote hoorns en door het gewicht daarvan ook een dikke stevige nek. De vacht heeft verschillende patronen van licht en donker bruin. Het vlees van de Longhorn is door vele chefs erkend als het beste Engelse rundvlees door zijn sappige vleessmaak en goede marmering.

WLB_Longhorn
Bron;    Longhorn Cattle Society en Richard Vaughan van Huntsham Court Farm